Hyppää sisältöön

Äänekosken ympäristö- ja ilmastovahtia ei enää päivitetä. Tämä sivusto näyttää toimenpiteiden tilanteen vuoden 2023 lopussa.

Eteneminen

Aikataulussa
  • Idea
  • Suunnittelu
  • Toteutus
  • Jatkuva
Purkumateriaalien hyötykäyttö

Kuvaus

Äänekosken kaupunki on useissa infrahankkeissaan hyödyntänyt rakennus- ja infrasaneeraus- ja purkukohteista syntyvää betoni- ja asfalttimateriaalia. Purkumateriaalien käytön ympäristövaikutukset arvioidaan aina muun muassa liukoisuuskokeilla ennen rakennustöitä.

Etenkin uusioasfalttia pyritään hyödyntämään katujen peruskorjauksen yhteydessä suoritettavassa stabiloinnissa, missä kuorittava vanha asfalttikerros sekoitetaan bitumiin ja saadaan näin vahvempi tiepohja. Menetelmän hyödyntämispotentiaali on tapauskohtainen, riippuen muun muassa vesihuollon muutosten tai peruskorjauksen kattavuuden tarpeesta.

Kaikkiaan noin puolessa viime vuosina peruskorjatuissa kaduissa on hyödynnetty uusioasfalttia. Lisäksi puretuista rakennuksista syntyvää purkubetonia on hyödynnetty murskeena teiden ja kevyenliikenteenväylien pohjakerroksissa sekä pengerryksissä.

Materiaalien uudelleenkäyttö on niin kustannus- kuin resurssitehokasta. Paikallisesti hyödynnettävät materiaalit ehkäisevät tehokkaasti kuljetuksista syntyviä päästöjä sekä vähentävät neitseellisten raaka-aineiden tarvetta.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Aikajänne

7.6.1999 → Jatkuva

Toimenpidekokonaisuus

Tietoja päivitetty 16.01.2023

Äänekosken ympäristö- ja ilmastovahtia ei enää päivitetä. Tämä sivusto näyttää toimenpiteiden tilanteen vuoden 2023 lopussa.