Hyppää sisältöön

Äänekosken ympäristö- ja ilmastovahtia ei enää päivitetä. Tämä sivusto näyttää toimenpiteiden tilanteen vuoden 2023 lopussa.

4204Jyväskylän kaupunkiseudun joukkoliikenne

Eteneminen

 • Idea
 • Suunnittelu
 • Toteutus
 • Valmis
Jyväskylän kaupunkiseudun joukkoliikenne

Kuvaus

Äänekosken kaupunki on päättänyt liittymisestä Jyväskylän kaupunkiseudun joukkoliikenteeseen osana Jyväskylän seudun MAL (maankäytön, asumisen ja liikenteen) -sopimusta. Linkki-liikennöinti alkaa Äänekoskella, Suolahdessa ja Sumiaisissa vuoden 2024 alusta lähtien.

Joukkoliikenne järjestetään jatkossa laadukkaalla, tasalaatuisella ja ympäristöystävällisellä Linkki-kalustolla. Samalla lippujärjestelmä uudistuu ja seutuliikenteen matkustajille tarjoutuu maksuton vaihto-oikeus kaikessa Linkki-liikenteessä. Käyttöön tulee Waltti-lippujärjestelmä, Linkin reittiopas ja joukkoliikennemarkkinointi. Muutoksen on arvioitu parantavan joukkoliikenteen houkuttelevuutta ja käyttöä.

Joukkoliikenteen järjestämisen on arvioitu tehostuvan tarkemman seurannan ja asiakaspalautteen keräämisen, pidempien sopimusten, bruttoliikennemallin ja tehokkaamman linjastosuunnittelun ansiosta. Joukkoliikenne järjestettäisiin aiempaa ympäristöystävällisemmin EU:n kaupunkiliikennettä koskevien puhtaiden ajoneuvojen (CVD) direktiivin mukaisesti.

Lue lisää

Tehtävät

Mitä on tehty?

 • Tehty12.06.2023

  Kaupunginvaltuuston päätös Jyväskylän seudun kaupunkiliikenteeseen liittymisestä

  Äänekosken kaupunginvaltuusto päättää, että kaupungin joukkoliikennettä kehitetään jatkossa osana Jyväskylän seudun kaupunkiliikennettä (Linkki). Äänekosken kaupunki hakee yhdessä muiden Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivalta-alueen kuntien kanssa lakimuutosta, joka mahdollistaa Äänekosken siirtymisen ELY-keskuksen toimivalta-alueelta Jyväskylän kaupunkiseudun tieliikenteen toimivaltaiseen viranomaiseen. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2024 lähtien.

 • Tehty12.12.2022

  Kaupunginvaltuuston päätös Jyväskylän seudun kaupunkiliikenteeseen liittymisestä

  Äänekosken kaupunginvaltuusto päättää, että kaupungin joukkoliikennettä kehitetään jatkossa osana Jyväskylän seudun kaupunkiliikennettä (Linkki). Äänekosken kaupunki hakee yhdessä muiden Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivalta-alueen kuntien kanssa lakimuutosta, joka mahdollistaa Äänekosken siirtymisen ELY-keskuksen toimivalta-alueelta Jyväskylän kaupunkiseudun tieliikenteen toimivaltaiseen viranomaiseen.

 • Tehty28.10.2022

  Jyväskylän kaupunkiseudun tieliikenteen viranomaisalueen laajentamista koskeva selvitys

  Selvitys toteutettiin Jyväskylän kaupunkiseudun MAL-sopimukseen 2021–2031 liittyvänä toimenpiteenä. Työn projektiryhmään kuului kaikkien MAL-alueen kuntien (ml. Äänekoski) ja Keski-Suomen ELY-keskuksen edustus. Selvitystyö laadittiin ajalla 1/2022-11/2022.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Aikajänne

1.1.2021 → 31.12.2023
Tietoja päivitetty 07.07.2023

Äänekosken ympäristö- ja ilmastovahtia ei enää päivitetä. Tämä sivusto näyttää toimenpiteiden tilanteen vuoden 2023 lopussa.