4104Yhteiskäyttöiset sähköpyörät
Eteneminen
- Idea
- Suunnittelu
- Toteutus
- Jatkuva
Kuvaus
Äänekosken kaupungilla on kahdeksan sähköpyörää, jotka ovat kesäisin asukkaiden, matkailijoiden ja mökkiläisten lainattavissa. Syksystä kevääseen pyörät ovat kaupungin työntekijöiden käytössä.
Sähköpyörät ovat olleet Äänekosken asukkaiden ja matkailijoiden kesäkäytössä jo vuodesta 2021 ja kokemukset ovat olleet hyviä. Lainapaikkoja vaihdellaan vuosittain ja tavoitteena on, että pyöriä on saatavilla keskustan lisäksi myös taajamissa.
Sähköpyörien markkinoinnista, hallinnoinnista sekä huollon järjestämisestä vastaa kaupungin työpaja Zoom. Pyörät on vakuutettu ja niiden käytöstä ja huollosta yhteistyökumppaneiden kanssa vastaa työpaja. Pyörän mukana tulee kypärä, lukko, laturi ja pikaohjeet. Sähköpyörän käyttö on helppoa ja ennen lainaamista sen käyttöön opastetaan.
Pyörien yhteiskäyttömallilla kaupunki haluaa kannustaa asukkaitaan kokeilemaan ja käyttämään päästöttömiä liikkumisen muotoja.
Tehtävät
Mitä on tehty?
- 31.12.2022
Toiminnan koordinointi työpaja Zoomille
- 24.01.2022
Pioneeri-toimipisteet 2021
Syyskuun alusta käyttökokeilu siirtyi kaupungin ”pioneeri” toimipisteisiin, jotta erityisesti kaupunkiorganisaation työasiamatkapyöräilyä voitiin kehittää. Ensimmäiset pioneeri-toimipisteet olivat kuntouttava työtoiminta, toimintakeskus Mintake sekä Äänekosken terveysasema/terveyskeskussairaala. Toiminnan koordinoinnista vastasi kaupungin elinvoimayksikkö osana Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hanketta.
- 31.08.2021
Kesäkokeilu 2021
Ensimmäinen, lyhyt kesäkokeilu heinä-elokuussa 2021 mahdollisti kaupunkilaisille ja matkailijoille tilaisuuden tutustua sähköpyöräilyyn. Kokeiluerässä sähköpyöriä oli yhteiskäytössä neljä kappaletta. Toiminnan koordinoinnista vastasi kaupungin elinvoimayksikkö osana Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hanketta.
Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeen sähköpyörien koordinointi kaupungin eri yksiköiden/toimipisteiden välillä siirtyi työpaja Zoomin vastuulle. Samalla pyörien lukumäärää kasvatettiin kahdeksaan. Jatkossa työpaja vastaa sähköpyörien markkinoinnista sekä niiden varaamisesta, aikataulutuksesta ja kuljetuksesta kaikkien kiinnostuneiden käyttökohteiden välillä. Käyttöjakson pituus sovitaan kysynnän sekä eri käyttökohteiden tarpeiden mukaisesti.